donderdag 2 februari 2012

Spanje wint rechtszaak in USA over miljoenenschat

De Spaanse regering is verheugd over een juridisch succes in de Verenigde Staten, die Madrid een waardevolle goudschat toezegt. Het hof van beroep in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia besliste volgens Spaanse mediaberichten dat meer dan 500.000 gouden en zilveren munten, die Amerikaanse diepzeeduikers in de Atlantische Oceaan hadden geborgen, aan Spanje moeten teruggegeven worden.

"Daarmee wordt toegegeven dat de munten eigendom zijn van alle Spanjaarden", zei vice-premier Soraya Sáenz de Santamaría.

De gespecialiseerde Amerikaanse firma Odyssey Marine Exploration met zetel in Tampa (Florida) had in mei 2007 de vondst van een scheepswrak in de Atlantische Oceaan bekendgemaakt, waaruit de munten werden geborgen. De waarde van de schat wordt op meer dan 350 miljoen euro geschat.

Spanje maakte aanspraak op de tot nog toe wel grootste schat uit de wereldzeeën, omdat die volgens experten uit het in 1804 voor Portugal gezonken Spaanse galjoen "Nuestra Señora de las Mercedes" afkomstig is. Spanje beschuldigde de Amerikanen van plundering van Spaans erfgoed.

De Amerikaanse firma ontkende dat, maar weigerde details over de vondst bekend te maken. De herkomst van het schip, dat Odyssey de naam "Black Swan" meegaf, kan mogelijk nooit achterhaald worden, meent Odyssey. Volgens de online-krant elpais.com heeft het bedrijf nog een waterkans om zich juridisch te weren, indien het de zaak aanhangig maakt bij het Hooggerechtshof.

Geen opmerkingen: