vrijdag 3 februari 2012

Er komen actieteams in de Europese landen met een hoge jeugdwerkloosheid

De Europese Commissie gaat actieteams uitsturen naar de acht Europese landen die kampen met een jeugdwerkloosheid van dertig of meer procent. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso vandaag aangekondigd op de Europese top.
In een presentatie voor de Europese leiders wees Barroso acht landen aan waar minstens één op drie jongeren onder 25 jaar zonder werk zit: Spanje, Griekenland, Slovakije, Italië, Portugal, Litouwen, Ierland en Letland. "Dit is onaanvaardbaar en een verschrikkelijke aanklacht tegen onze prestaties", stelde de Commissievoorzitter.

Gerichtere aanpak
Barroso stelt de betrokken regeringsleiders voor om teams van de Commissie te sturen, die samen met de plaatselijke overheden en sociale partners moeten nagaan hoe het Europese Sociaal Fonds doelgerichter kan aangewend worden. Dat zou tegen midden april in concrete actieplannen moeten uitmonden.

Vier maanden
Ook de overige lidstaten moeten een plan tegen jeugdwerkloosheid integreren in het hervormingsplan dat jaarlijks in april moet ingediend worden. Dat plan moet maatregelen inzake opleiding, herscholing en eerste werkervaringen bundelen. De Commissie hanteert de doelstelling dat schoolverlaters binnen vier maanden een job of opleiding moeten hebben.

In de Europese Unie heeft gemiddeld 22 procent van de jongeren geen werk. Vijftien lidstaten torenen boven dat gemiddelde uit. België registreerde een werkloosheidsgraad van 21 procent. In het sociale fonds steekt voor de periode tot 2014 nog ongeveer 20 miljard euro die nog niet is voorbestemd voor specifieke projecten. Voor Spanje, waar één op twee jongeren onder 25 jaar werkloos is, zit er bijvoorbeeld nog zo'n 4 miljard in de pot.

De herbestemming en betere benutting van Europese steunfondsen is één van de maatregelen die de Europese leiders naar voren schuiven om groei en werkgelegenheid te ondersteunen. Naast het sociale fonds beschikt Europa ook over regionale fondsen en cohesiefondsen, die de leiders willen aanwenden om kmo's beter te ondersteunen. De drie fondsen zijn over de periode van 2007 tot 2013 goed voor 347 miljard euro. Ruim 80 miljard euro is nog niet gereserveerd.

Geen opmerkingen: