zaterdag 18 februari 2012

Een Spaans dorp is terug overgeschakeld van de euro op de peseta in een wanhopige poging om de lokale economie weer aan te zwengelen.

Villamayor de Santiago, een dorp op 80 km van Madrid, kampt met een heel hoge werkloosheidsgraad (meer dan 1 op 3). Omdat heel wat bewoners sceptisch waren bij de invoering van de euro in 2002, hadden ze al hun peseta's nog bijgehouden voor het geval de euro zou crashen.

Nu zijn al 30 handelaars teruggekeerd naar de peseta. De terugkeer is maar tijdelijk, maar op minder dan een maand tijd hebben ze toch al voor 6.000 euro aan oude peseta's opgehaald. Op het einde van de operatie brengen ze het geld naar de nationale bank om het weer om te wisselen in ... euro's. Dat meldt de Daily Mail.

Het was Luis Miguel Campayo, de voorzitter van de plaatselijke handelaarsvereniging, die met het verrassende idee op de proppen kwam, nadat hij gehoord had dat heel wat inwoners nog altijd peseta's hadden bijgehouden voor het geval de euro zou falen.

"We stelden vast dat de inwoners geen geld meer hadden om uit te geven. Tenminste geen euro's. Peseta's dus nog wel. Eens de tijdelijke regeling op het einde van deze maand stopt, brengen we het totale bedrag naar Madrid om het weer om te wisselen in euro's. Elke handelaar zal dan zijn deel van de koek terugkrijgen."

Geen opmerkingen: