woensdag 22 februari 2012

Spanje haalt miljoenenschat terug uit de Verenigde Staten

Twee vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht zijn naar Florida vertrokken om er een waardevolle goud- en zilverschat terug te halen. Diepzeeduikers van een Amerikaans bergingsbedrijf borgen die vijf jaar geleden uit een scheepswrak op de bodem van de Atlantische Oceaan, voor de kust van Portugal. De vangst bedroeg toen 600.000 euro aan gouden en zilveren munten, aldus een woordvoerder van Defensie.

Na een vijf jaar durend juridisch geschil tussen de Spaanse staat en het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration oordeelde het hof van beroep in Atlanta, Georgia, eind januari dat de schat aan Spanje moest worden teruggegeven. De huidige waarde van de munten wordt geraamd op meer dan 350 miljoen euro.

Spanje maakte aanspraak op de tot nu toe grootste schat uit de wereldzeeën, omdat die volgens deskundigen uit het Spaanse galjoen 'Nuestra Señora de las Mercedes' afkomstig was. Dat vaartuig zonk in 1804 voor de kust van Portugal, in de Atlantische Oceaan. De munten werden in 1796 geslagen in Lima, de hoofdstad van het toenmalige Spaanse vice-koninkrijk Peru.

Spanje beschuldigde de Amerikanen van plundering van Spaans erfgoed. Het Amerikaans bedrijf ontkende dat, maar weigerde details bekend te maken over de vondst. De herkomst van het schip, die Odyssey de naam 'Black Swan' gaf, kan mogelijk nooit achterhaald worden, aldus Odyssey.

Geen opmerkingen: