woensdag 1 februari 2012

De rode palm snuitkever blijft een probleem

De rode palm snuitkever blijft in 2011 op Mallorca oprukken. Volgens de plaatselijke overheid zijn ze vooral geconcentreerd in vijf regio's: in de Migjorn area, in Santanyi, in Felanitx en in Campos zijn er palmbomen geïnfecteerd en in het Bahia de Palma gebied lopen de geïnfecteerde gebieden van de hoofdstad tot in Llucmajor.

Alcudia en Pollença zijn het ergst geïnfecteerd in het El Nord gebied terwijl Raiguer en Santa Maria de zwaarst getroffen gemeenten zijn.

El Pla is het gebied van de kever het snelst oprukt en dat omvat de gemeenten Lloret, Porreres, Sencelles, Llubi en Sineu.

Naast deze vijf gebieden vinden we de kever ook nog in Petra, Montuïri, Algaida en in Manacor.

Tussen 2006 en 2011 zijn er meer dan 2.000 palmboom vernield.

Het lijkt er op dat de beestjes vooral de "Phoenix canarienis" (Canarische dadelpalm) lekker vinden en dat is de meest voorkomende variëteit op Mallorca.

Er is een groot aanbod aan informatie hoe men deze kevers moet bestrijden maar tot hiertoe heeft dit iet veel geholpen.

Tijdens de laatste twee jaar heeft het Ministerie voor Landbouw geen sancties getroffen tegen eigenaars van de palmbomen die geen maatregelen hadden getroffen.

In mei 2010 heeft het ministerie maatregelen aangekondigd tegen eigenaars die de maatregelen tegen de kevers niet nemen, er zijn nu boetes voorzien tussen de € 3.000 en de € 120.000 voor hen die de kevers niet bestrijden.

Geen opmerkingen: