dinsdag 15 november 2011

Stadhuis verandert in Big Brother

Op het duiven voederen in een park in Madrid of het eten geven van een straatkat staat een boete van 1500 euro. Ook de daklozen die een dier bij zich hebben, meestal een hond, vallen onder regelgeving.

Deze bijkomstige wetten zijn een gevolg van het huidige stadsleven. De oorspronkelijke inwoners hielden hun afstand van zulke dingen maar de grote toevloed van buitenlanders bracht ook andere gewoontes met zich mee.

Een typisch voorbeeld is Guadalix de la Sierra, een klein dorpje waar de boetes kunnen oplopen tot 3000 euro voor storend gedrag: luide televisie of radio, zingen, roepen, vechten of ander lawaai. Straatspelen die storend kunnen zijn voor andere bewoners werden op de zwarte lijst geplaatst inclusief gokken.

Deze trend blijft ook niet beperkt tot Madrid.

Barcelona bracht in 2005 de bal aan het rollen met een wet om gokken, bedelen en prostitutie tegen te gaan. Ondertussen is die wet uitgebreid tot het dragen van bikini’s in de stad of door teveel bloot laten zien op straat. Eerst krijgt men een waarschuwing van de politie.

Vorige zomer werden 12000 folders verdeeld met daarin de informatie wat men niet mocht: het was verboden om op straat te drinken en om sexuele diensten aan te bieden of sexueel gedrag te vertonen op straat.

Ook Granada heeft zulke wetten.

Geen opmerkingen: