zondag 6 november 2011

De rijken onder de zee

Rond de 3000 gezonken schepen liggen aan de kust van Spanje, vele nog geladen met goud, zilver en diamanten.

“We zeggen altijd dat er meer goud is in de Golf van Cadiz als in de Nationale Bank van Spanje”, zegt Juan Manuel Gracia voorzitter van de Spaanse Vereniging voor het redden van Galjoenen.

Ten minste 850 schepen liggen in de buurt van de Baai van Cadiz en volgens experten bevatten 180 van deze schepen schatten met een totale waarde van 25 miljoen Euro.

Volgens Javier Noriego, directeur van Nera Subacuatica heeft Spanje meer gezonken schepen dan elk ander land in de wereld, maar doet Spanje er juist het minste aan om hun schatten te recupereren.

Zowel Juan Manuel Gracia als Javier Noriego zeggen dat de Spaanse regering hiervoor verantwoordelijk is. Er is volgens hen een gebrek aan ondersteuning voor expedities. Zij vragen om meer bescherming aan de Spaanse kust.

Spanje’s gezonken schatten dienen ook beschermd te worden tegen professionele schattenjagers zonder scrupules. Volgens Noriego was Spanje hun voornaamste slachtoffer gedurende de ganse 20ste eeuw.

Een Amerikaanse rechtbank heeft onlangs een aantal van hen bevolen om schatten ter waarde van 400 miljoen Euro terug te geven aan Spanje.

Juan Manuel Gracia zegt dat die schattenjagers hun job doen maar dat ze Spanje jaren voor de gek hebben gehouden in de Golf van Cadiz.

Jaren zijn er toelatingen gegeven aan zogezegde wetenschappers maar eigenlijk gingen ze enkel op zoek naar de schatten.

Jaren van ongecontroleerde plunderingen zouden binnenkort voorbij moeten zijn, tenminste in de Golf van Cadiz toch. De ministeries van cultuur en defensie hebben nu hun eigen missie om niet toegelaten schattenjachten te stoppen.

Mijnenvegers van het Spaanse leger doorzoeken nu zelf de Golf naar gezonken schatten, ook al blijft de informatie over bevindingen geheim.

2 opmerkingen:

sevastopol zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
sevastopol zei

Nog zo een plaats in de wereld is Sevastopol aan de Zwarte Zee Riviera op De Krim waar pas sinds 2003 gedoken mag worden op alleen vrij gestelde plaatsen. Voor de kust is het grootste ankerkerkhof ter wereld te vinden en omdat het altijd verboden gebied was, is alles er nog bewaard gebleven. Wrakken uit de griekse oudheid, Krim Oorlog, WOII en handelsvaart liggen voor de kust. Galjoenen, onderzeeboten, vliegtuigen, grotten etc etc Kijk voor meer informatie: http://www.kozaktravel.nl