maandag 24 oktober 2011

Regering geeft ontslagen in autonome regios schuld voor povere werkloosheidscijfers in september

Ontslagen in sommige regionale openbare diensten zoals gezondheid en onderwijs krijgen de schuld van de stijging van de werkloosheid in september. Het aantal werklozen in Spanje steeg met 95.817 en heeft het aantal werklozen op 4.226.744 gebracht. De sterkste stijging in 15 jaar tijd in de maand september.

Volgens de gegevens die minister van tewerkstelling, Mari Luiz Rodriguez, vandaag ter beschikking stelt waren 15.200 van het aantal nieuwe werklozen voorheen in dienst van lokale en regionale diensten in onderwijs, gezondheid en sociale diensten.

Minister van sociale diensten, Octavio Granado, wees erop dat het academisch jaar voor het eerst startte met minder leerkrachten dan het jaar voordien. En dat de openbare diensten tot min of meer een stilstand zijn gekomen.

Cijfers regio per regio zijn niet beschikbaar wat maakt dat we volgens Granado niet elke regio met de vinger mogen wijzen als degene die bestuurd worden door de Partido Popular.

Granado voegt er ook aan toe dat het logisch is dat sommige regio's de gevolgen al voelen van de ontslagen in de gezondheidszorg en het onderwijs.

Twee andere redenen die gegeven worden voor de stijging van werklozen is ten eerste het einde van de zomercontracten en ten tweede het aantal lange termijn werklozen die zich inschreven bij openbare diensten om een job te vinden, deze laatste groep vertegenwoordigd 18.986 van de nieuwe werklozen.

De zwaarste klap kreeg de dienstensector met 74.590 ontslagen wat gelijk staat aan bijna 80 % van de nieuwe werklozen.

Enkel in 3 regio's kon men van een daling spreken in de werkloosheidscijfers: Castilla-La Mancha (754), Canarische Eilanden(488) en La Rioja(451).

Geen opmerkingen: