zaterdag 29 oktober 2011

Het grote heek bedrog : consumenten opgelicht door vismarkten.

De meest populaire vis in Spanje is ongetwijfeld heek. De gemiddelde burger eet zo’n 4 kilo heek per jaar. Maar wat de Spanjaard waarschijnlijk niet weet is dat de vis die ze kopen misschien geen heek is.

Een wetenschappelijke studie van de ICIJ heeft uitgewezen dat op bijna 1 op de 10 vissen verkocht in Spaanse winkels een verkeerd etiket heeft. De ICIJ verzamelde 150 stalen heek uit 32 Spaanse winkels en stuurde die stalen naar de universiteit van Oviedo om er DNA testen op uit te voeren.

De resultaten wezen uit dat goedkopere vis zoals zeewolf uit Vietnam en grenadier uit de Atlantische Oceaan verkocht worden als heek. Een studie vorig jaar uitgevoerd door dezelfde wetenschappers wees uit dat bijna 40% verkeerd gemarkeerd was.

Heek is in Spanje “big business”. De winst loopt op tot over 1 biljoen euro. De gebruikte praktijken kunnen ervoor zorgen dat meerdere bedrijven deze methode gaan gebruiken, maar kunnen ook wijzen op illegaal vissen volgens zeebiologen en economisten. De Europese Unie heeft strikte regels wat betreft vissen alleen staat er nergens in de wet dat inspecteurs DNA testen moeten uitvoeren.

Deze praktijken zijn commerciële fraude volgens Ricardo Pérez, DNA expert en onderzoeker van de Spaanse nationale raad voor onderzoek. Volgens Pérez is er de voorbije jaren een sterke stijging van deze praktijk omdat bedrijven weten dat er geen controle is.

De milieu organisatie Oceana meldde in mei dat ook in andere landen zulke mistoestanden bleken uit onderzoeken in andere landen over heel de wereld.

El Corte Inglés , een topsupermarkt in Spanje, haalde meer dan een ton vis uit de rekken toen de resultaten bekend werden. De meeste supermarkten waar verkeerde stalen genomen waren zeiden dat dit een menselijke fout is en allemaal zeiden ze dat dit een éénmalig iets was.

De Spaanse autoriteiten waren hier helemaal mee akkoord en vonden de studie van de ICIJ niet duidelijk genoeg om een trend aan te geven of een bedreiging aan te geven naar het publiek.

Geen opmerkingen: