zondag 6 oktober 2013

Rommelmarkt in Spaanse school zet kwaad bloed


Swastika's, badges met de SS Totenkopf, affiches van dictator Franco: dat verwacht je niet direct te zien in een Spaans gemeenschapsschooltje. In het stadje Quijorna, nabij de Spaanse hoofdstad Madrid, lagen deze prullen vrij te koop op een rommelmarkt in de publieke school Príncipes de Asturias.

In Quijorna vond dit weekend zogenaamd een tentoonstelling plaats rond Defensie en het Spaanse leger, georganiseerd door een veteranenorganisatie La Hermandad de Regulares de Ceuta. Althans volgens de poster, waarop ook de doelstelling van het evenement vermeld stond: "Het stimuleren en bevorderen van de traditionele waarden van de Spaanse cultuur" om "maximale steun en erkenning te krijgen voor de Spaanse strijdkrachten". Het bleek uiteindelijk om een fascistische tentoonstelling te gaan met tientallen kraampjes vol nazi-voorwerpen, onder een grote vlag die "Salute Franco. Lang Leve Spanje!" kopte.

De rommelmarkt veroorzaakt nu veel ophef in de Spaanse pers. Burgemeester Mercedes Garcia van de conservatieve Partido Popular zei aan de Spanse krant El País dat zij toestemming gegeven had voor het evenement, maar dat zij - toen hij de rommelmarkt zaterdag bezocht - "geen swastika's of nazi-parafernalia had opgemerkt". "We hadden niet de bedoeling om iemand te kwetsen," klonk het nog.

Bron: HLN

Geen opmerkingen: