zondag 20 oktober 2013

Onderzoek naar verdwijningen tijdens de Franco periode

De Verenigde Naties willen dat de Spaanse overheid onderzoek doet naar de 114.000 verdwijningen die tijdens de burgeroorlog en de Franco periode gebeurden.

Deskundigen van de Verenigde Naties waren onlangs in Spanje om te praten met familieleden van vermoedelijke slachtoffers van het regime.

De werkgroep van de VN vindt het betreurenswaardig dat deze misdaden ongestraft zijn gebleven. Het definitieve verslag zal in 2014 verschijnen.

Voorlopige gegevens zeggen al dat de Spaanse staat meer moeite moet doen om familieleden te helpen om het graf van de verdwenen persoon terug te vinden.

Verder zou de amnestiewet van 1977 moeten geschrapt worden.

Familieleden krijgen in een aantal autonome regio's wel hulp van de regionale overheid maar dit is afhankelijk van de regerende meerderheid ter plaatse, socialistische regeringen staan open voor het geven van de hulp, regio's met de Partido Popular aan het hoofd staan weigerachtig tegenover hulp aan de familieleden.

Verder is er nog de "Wet op de Historische Overlevering", deze wet bepaald dat alle straatelementen die verwijzen naar de Franco periode moeten verdwijnen maar ook hier heeft de Partido Popular geen fondsen voorzien.

Momenteel wachten er nog 41 gemeenschappelijke graven om geopend te worden maar ook hier is er geen geld meer voorzien.

Geen opmerkingen: