dinsdag 31 juli 2012

Komende decennia brengen een enorme vergrijzing in Spanje

Zoals veel andere Europese landen krijgt ook Spanje te maken met een enorme vergrijzing. Onderzoek wees uit dat in 2050 32 % van de bevolking ouder dan 65 jaar zal zijn.

In Spanje zullen dus 15 miljoen mensen in 2050 ouder zijn dan 65 jaar, 32 % van de bevolking. Momenteel is 17,5 % procent ouder dan 65 jaar.

Deze vergrijzing vraagt om maatregelen omdat het nieuwe problemen met zich meebrengt. In Spanje zijn er momenteel niet genoeg plaatsen in bejaardenhuizen en dat aanbod zal dus moeten uitgebreid.

Voor de toekomst denkt men dat er niet genoeg plaatsen in bejaardenhuizen zullen zijn maar momenteel is er een leegloop aan de gang.

1 op de 10 bejaarden heeft het bejaardenhuis tijdens de laatste maanden verlaten vanwege de hoge kosten. Zij worden nu opgevangen door hun familieleden. In Spanje is er een wet van kracht die familieleden die ouderen opvangen een subsidie geeft.

Veel families halen nu hun ouders terug in huis voor de subsidie en voor hun pensioen zodat er toch nog iets van een inkomen aanwezig is in het huishouden.

Geen opmerkingen: