donderdag 19 juli 2012

Het Spaans voetbal staat op de rand van de afgrond

Spanje zit in een ernstige economische crisis, en ook de Primera Division deelt zwaar in de klappen. De Spaanse profclubs kampen met een hallucinante schuldenberg van 7,35miljard euro. Een tiental eersteklassers flirt met het faillissement, terwijl het volk het beu is te moeten betalen voor het wanbeleid van de clubs.

Op 1juli werd Spanje overtuigend Europees kampioen na een ruime 4-0-zege tegen Italië. Het Spaanse volk leefde toen op na het zoveelste gloriemoment dat Xavi, Iniesta en Casillas hen bezorgden. Nog geen maand later dreigt een economische tsunami het Spaanse voetballandschap helemaal weg te spoelen.

Sterspelers als Cristiano Ronaldo (met een salaris van 12 miljoen euro) en Lionel Messi (10,5 miljoen) waren dan wel een heel seizoen lang een streling voor het oog, hun hoge lonen zorgen mee voor de teloorgang van de Spaanse competitie. Niet dat de schuld van de crisis in de Primera Division bij de spelers ligt. De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs, die buitensporige bedragen blijven uitgeven. En dat terwijl er financieel geen ademruimte voor is.

10 clubs bijna failliet

De totale schuld van de Spaanse profclubs bedraagt op dit moment 7,35 miljard euro. Voorts staan niet één of twee maar een tiental andere Spaanse eersteklassers op de rand van het faillissement. Door de dominantie van Real Madrid en Barcelona, de twee grootmachten die individueel hun tv-rechten regelen en zo het grootste deel van de commerciële koek krijgen, blijft hun omzet aan de lage kant. Ondertussen lenen de Spaanse clubs pakken geld om hun hoofd boven water te houden. De banken terugbetalen zit er evenwel niet in, waardoor de banken op hun beurt in de problemen komen.

Wanbeleid

De man op de straat kan het wanbeleid van de clubs niet langer aanzien. Veel Spanjaarden moeten zelf de eindjes aan elkaar knopen en zijn het beu dat hun belastingsgeld door de overheid wordt aangewend om de voetbalploegen boven water te houden. ‘Als je ziet hoe moeilijk families en bedrijven het hebben om te overleven, zou het een gigantische fout zijn om de voetbalclubs te redden met ons geld', stelt de linkse politica Caridad Garcia.

Bron: Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen: