woensdag 18 april 2012

Spanje opent de jacht op illegale verhuur van woningen

De Spaanse belastingen verliezen miljoenen aan onbetaalde belastingen op inkomsten uit verhuur. Het zou gaan over 1 miljoen woningen in 2010.

Nu de Spaanse regering moet besparen en meer inkomsten moet genereren komt deze verhuur in het vizier.

Daartoe heeft de regering besloten om de nutsbedrijven te verplichten om de facturen van het verbruik over te maken aan de belastingdienst.

De informatie die moet overgemaakt worden is het verbruik aan water en elektriciteit en de bankrekening waarvan de facturen betaald worden. Ook de adresgegevens van de eigenaar van de bankrekening moet overgemaakt worden.

Zo kan men achterhalen of de woning in gebruik is en wanneer de woning in gebruik was. Zo kunnen fraudeurs onbetwistbaar gepakt worden.

Bij een gemiddelde maandhuur van € 500 en dat voor 1.000.000 woningen is de opbrengst voor de illegale verhuurders € 6.000.000.000.

Als de overheid daar 25 % belasting kan op heffen en dat met terug werkende kracht gedurende jaren en daarbij de boetes dan steekt de overheid een veelvoud van die 6 miljard euro in de staatskas.

Nota van de redactie: de eigenaar kan zich ook niet verstoppen achter het feit dat hij zelf de woning betrok, is er een verbruik gedurende meer dan de helft van het jaar dan had de verhuurder zich officieel in Spanje moeten vestigen.

Geen opmerkingen: