vrijdag 13 april 2012

Belgische gepensioneerden en de Sociale Zekerheid

Onlangs stond er een mededeling van het Belgisch Consulaat in het weekblad Hallo in verband met gepensioneerden en de Sociale Zekerheid. Ik neem dit artikel hier helemaal over zodat ik niets kan vergeten of weglaten in de overname.

Mededeling van het Belgisch Consulaat i gepensioneerden en de Sociale Zekerheid

Aangezien er onduidelijkheid heerst bij de gepensioneerde Belgen i.v.m. de Sociale Zekerheid hier in Spanje, zetten we alles nog even op een rijtje:

Gepensioneerde Belgen die nog resident zijn in België maar die voor een langere periode in Spanje verblijven (bijv. overwinteraars) kunnen hun medicijnen hier in Spanje gratis krijgen. Ze dienen hiervoor - naast hun Europese verzekerings-kaart - een attest aan te vragen bij hun mutualiteit in België waarin staat dat ze 'gepensioneerd' zijn. Dit attest moet in het Spaans afgeleverd worden. Ze kunnen het originele attest, samen met een kopie van hun identiteitskaart, opsturen naar het Consulaat van België te Alicante. Het Consulaat stempelt het document af en stuurt het met de post terug. Ze kunnen uiteraard ook persoonlijk naar het Consulaat komen. Met dit attest kunnen ze bij hun Spaanse dokter (in het `centro de salud') een voorschrift krijgen waarmee ze hun medicijnen hier in Spanje gratis krijgen.

Opgelet: het attest van de mutualiteit moet elk jaar vernieuwd worden.

Het formulier Si is het equivalent van het vroegere E-121 formulier. Dit document wordt enkel en alleen afgeleverd aan de Belgen die resident worden in Spanje.

Dorninique Schoofs

Consul van België te Alicante

Geen opmerkingen: