maandag 15 februari 2010

Teveel gevangenen in Spaanse gevangenissen

Er zijn teveel gevangenen in Spaanse gevangenissen en daarom heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken had idee opgevat om een deel van de buitenlandse gevangenen hun straf te laten uitzitten in hun moederland.

In Spanje zitten er 27.091 buitenlandse gevangenen uit 110 landen in Spaanse gevangenissen. Dat is een stijging met 242% ten opzichte van 2000.

In dit aantal zijn de cijfers van Catalonië inbegrepen maar deze deelstaat is zelf verantwoordelijk voor zijn gevangenissen.

Met deze aantallen heeft Spanje het hoogste aantal buitenlandse gevangen in Europa, het bereikt hiermee 35% van de totale gevangenis bevolking.

Momenteel voorziet de wet al in het feit dat buitenlanders kunnen vragen om hun straf in hun moederland te mogen uitzitten en vorig jaar hebben dat er dan ook 580 gevangenen gedaan waarvan er nu al 249 van gerepatrieerd zijn.

Veel gevangen willen dit niet doen omdat de verblijfsomstandigheden in Spanje beter zijn dan in hun thuisland.

Als de gevangenisstraf minder dan 6 jaar is en de gevangene is niet legaal in het land kan hij uitgewezen worden en dat gebeurde er met 900 gevangenen vorig jaar.

Geen opmerkingen: