zaterdag 20 februari 2010

Een levende kalkoen van de toren geworpen

De rechterlijke uitspraak naast zich neerleggend hebben de inwoners van Cazalilla in de provincie Jaén een levende vrouwelijke kalkoen van de lokale kerktoren (35 m) geworpen ter ere van de dag van San Blas.

De traditie gaat terug tot in de vroege negentiende eeuw maar druist nu in tegen de wetten voor het dierenwelzijn.

Volgens de plaatselijke bevolking is de kalkoen niet gekwetst maar voor de dierenarts van het ministerie van landbouw is er sprake van wreedheid tegen het dier. het gaat vooral om psychologisch leed doordat men het dier van een hoge toren werpt in de richting van een joelende massa.

Ondanks het verbod haat de bevolking verder met de traditie en de eerste maal kreeg het gemeentebestuur de boete, daarna de organisatoren van het evenement en vorig kreeg de man die de kalkoen van de toren gooide de boete van 2.001 euro.

De overheid denkt dat de boete opgenomen is in het budget van het evenement. Daarom wil men nu de boete verhogen tot 30.000 euro om een sterker afradend effect te creëren.

Volgens de traditie heeft diegene die de kalkoen vangt een voorspoedig jaar te verwachten en moet de kalkoen sterven van ouderdom.

Naast deze traditie is er nog een gelijkaardige traditie geweest in Manganeses de la Polvorosa (Zamora). Daar gooide men een levende geit van de 25 meter hoge kerktoren. Maar deze traditie die illegaal werd in 1992 werd gestopt in 2000.

Geen opmerkingen: