zondag 6 september 2009

Dorp in oorlog met monniken

Spanjaarden noemen zich altijd principieel katholiek maar als er geld bijkomt dan blijft er van die principes niets meer over.

De monniken van het San Salvador de Monte Irago klooster moesten op bevel van de inwoners uit het dorp Rabanal del Camino (46 inwoners) verdwijnen uit het dorp na problemen tussen de 2 groepen tijdens een plaatselijk feest.

De spanning begon al met het onderhoud van de elfde eeuwse parochiekerk. Volgens een inwoner van het dorp namen de monniken zeventiende eeuwse altaarstukken weg uit de kerk, hebben de monniken de klok en de weg genomen en het dorpsplein afgesloten om een directe toegang te hebben tot het klooster. Verder vond de bevolking dat de monniken teveel aandacht besteden aan Sint-Benedictus en te weinig aan plaatselijke gebruiken.

Volgens de monniken was het dan weer de plaatselijk hogere overheid die in stond voor de restauratie.

Aan de oorsprong van het ganse probleem ligt echter geld, Rabanal del Camino ligt op de weg van de pelgrims naar Santiago de Compostella. De monniken bieden overnachting aan aan die pelgrims waarvoor zij 50 euro aanrekenen, terwijl in plaatselijke hotels maar 6 euro aanrekenen.

Ondertussen is de strijd gevochten, de monniken zijn vertrokken naar hun groot klooster in Beieren maar zij hopen wel om terug te kunnen komen.

Geen opmerkingen: