donderdag 26 december 2013

Radarsysteem registreert verlopen autokeuringen

Onlangs werd een systeem opgestart dat de bezitter van een motorvoertuig dat een verlopen autokeuring heeft kans op een boete geeft als één van de 34 radars die langs de wegen van de provincie Alicante staan opgesteld signaleert dat dit voertuig een verlopen autokeuring (ITV).

ITV staat hier voor Inspección Técnica de Vehículos, ofwel de verplichte technische inspectie van voertuigen. Het rijden met een niet gekeurde auto was al langer verboden maar omdat de pakkans niet groot was, namen veel mensen het niet zo nauw met de datum van hun volgende keuring.

Vanaf nu is dat anders. Als één van de 34 radars registreert dat de keuring van een auto verlopen is, ontvangt de bestuurder een boete van maar liefst 200 euro. Deze wordt gehalveerd als de boete binnen twee weken wordt betaald.

Als een auto niet door de keuring kwam en toch op de openbare weg wordt gesignaleerd dan is de boete veel hoger, 500 euro.

Overigens kunnen de radars deze overtredingen alleen registreren als ze ook een snelheidsovertreding registreren. Met andere woorden, als men de snelheidslimiet niet overschrijdt dan maakt de radar geen opname en wordt dus ook de verlopen ITV niet gesignaleerd.

Geen opmerkingen: