woensdag 24 juli 2013

Spaans corruptieschandaal breidt uit

Het net rond de Spaanse premier Mariano Rajoy sluit zich steeds meer door het financiële schandaal dat zijn regeringspartij Partido Popular (PP) teistert. De Spaanse kranten El Mundo en El País brengen elke dag nieuwe onthullingen die Rajoy verder in het nauw drijven. De ophef onder de Spaanse bevolking is groot. De belangrijkste oppositiepartij, de Socialistische Arbeiderspartij PSOE, verbreekt alle contact met de PP en vraagt het onmiddellijke ontslag van Rajoy. De premier denkt voorlopig niet aan aftreden.

Het corruptieschandaal in de Partido Popular is al enkele maanden oud, maar kwam de afgelopen week in een stroomversnelling. De zaak draait om vermeende illegale betalingen aan politici, onder wie premier Rajoy, en kwam aan het licht na de ontdekking van de Zwitserse rekeningen van de vroegere penningmeester van de PP, Luis Bárcenas. Die zou gedurende meer dan 20 jaar een illegaal fonds hebben beheerd waar onder meer bouwmagnaten geld in stortten, in ruil voor bouwvergunningen en overheidsopdrachten. Partijleiders zouden jarenlang elke week in het kantoor van Bárcenas in Madrid zijn langsgekomen, waar ze buitenstapten met een enveloppe vol contant geld.

De regering heeft de beschuldigingen vanaf het begin van de hand gewezen en blijft ook nu staalhard ontkennen. "De rechtsstaat zal niet buigen voor chantage", zo verklaarde Rajoy vanmiddag op een persconferentie naar aanleiding van het bezoek van zijn Poolse ambtsgenoot, Donald Tusk. Volgens hem zit er "een stabiele regering" en kan hij niet elke dag "alle geruchten en insinuaties ontzenuwen die worden gepubliceerd".

De krant El País schreef in januari al over een zogenaamde 'B-boekhouding' van de Partido Popular. Vorige week pakte concurrent El Mundo ook effectief uit met foto's van Bárcenas' zwarte kas, notitieboekjes waarin hij jarenlang nauwkeurig de illegale inkomsten en uitgaven van de partij bijhield. Bárcenas, die sinds twee weken in de gevangenis zit op verdenking van corruptie en belastingfraude, verscheen vanmorgen voor de rechter en bevestigde daar dat hij de auteur is van de handgeschreven zwarte boekhouding, hoewel hij dat tot nu toe altijd had ontkend. Hij zou de rechter ook verschillende documenten en een USB-stick overhandigd hebben met daarop de zwarte kas van 1990 tot 2008.

Afgelopen weekend dook er dan sms-verkeer op tussen Rajoy en Bárcenas van de periode tussen mei 2011 en maart 2013. Daarin lijkt de premier steun te geven aan zijn voormalige penningmeester en blijkt dat de twee veel dichter bij elkaar staan dan Rajoy wil toegeven. Tegenover de media heeft hij tot nu toe altijd gezegd dat hij niets afwist van een affaire in zijn partij, maar de sms'en vertellen een ander verhaal. "Luis, niets is gemakkelijk, maar we doen wat we kunnen. Hou je goed", schrijft Rajoy in een van de berichten. Een ander bericht, na de ontdekking van de Zwitserse rekeningen, leest: "Luis, ik begrijp het. Wees sterk. Morgen bel ik je. Knuffel." Rajoy zou Bárcenas ook gevraagd hebben het bestaan van de geheime boekhouding te ontkennen.

Vanmorgen pakte El Mundo tot slot uit met het 'aanbod' van een van de advocaten van de Partido Popular aan Bárcenas. "Als je praat, gaat je vrouw de cel in. Als je zwijgt, vervangen we de minister van Justitie op de laatste ministerraad voor de zomer en zal je zaak in september nietig verklaard worden", zo zou Bárcenas te horen hebben gekregen. De advocaat zou gesproken hebben "als vertegenwoordiger van de Partido Popular" en "in naam van Mariano Rajoy".

Geen opmerkingen: