woensdag 2 januari 2013

Vrees voor 3.000 jobs bij Spaanse bank Santander

Santander, de grootste bank van Spanje, zou 3.000 banen schrappen na de integratie van het filiaal Banesto, waarvan het reeds 90 procent bezit. Dat schrijft de krant Cinco Dias.

Volgende week woensdag starten vakbonden en directie het overleg over de besparingsoperatie, zo bericht de krant op basis van bronnen binnen de bank en de bonden. Bij Santander wordt niet gereageerd op het krantenbericht. Er is sprake van brugpensioen, ontslagpremies en de overheveling van een deel van de betrokkenen naar andere dochters van Santander. Bij Santander werken 31.500 mensen in Spanje, onder wie bijna 10.000 bij Banesto.

In december werd de volledige fusie tussen Santander en Banesto aangekondigd. Die operatie zou in mei afgerond worden. Het is een van de vele wijzigingen in het Spaanse bankenlandschap. Santander wordt wel als Spanjes meest robuuste bank beschouwd en behoort niet tot de groep banken die een beroep doen op de 40 miljard euro steun uit de eurozone.

Bankia, het product van een noodgedwongen fusie tussen een aantal zieltogende regionale spaarbanken, maakte eerder al bekend dat het 6.000 van de in totaal 20.000 banen schrapt.

12.000 jobs op de tocht in bankensector
De vakbonden vrezen dat dit jaar in totaal circa 12.000 banen verloren gaan in de Spaanse financiële sector. Dat komt mede doordat de banken die aan het financiële infuus liggen, van Europa moeten inkrimpen.

Santander zag de winst in de eerste negen maanden van 2012 met 66 procent dalen tot 1,8 miljard euro, hoofdzakelijk te wijten aan de fondsen die het opzijzet voor verliezen op immobiliën.

Geen opmerkingen: