woensdag 12 december 2012

El País spoort Spaanse regering aan dringend EU-noodsteun te vragen

De Spaanse krant El País heeft de Spaanse regering van Mariano Rajoy opgeroepen om "zonder dralen" financiële hulp van Europa aan te vragen. Een verder uitstel van de aanvraag zal de recessie verergeren en de werkloosheid in het land nog doen aandikken.

In het editoriaal, getiteld "dringende redding", heeft de krant het over de risicopremie van de Spaanse tienjaarrente tegenover de Duitse.

"De stabiliteit van de Spaanse risicopremie is een fata morgana", klinkt het. Bedrijven verdragen de zware financieringslast niet meer, meent El País. De zogenaamde 'spread' bedraagt momenteel ruim 400 basispunten (4 procentpunt). "De regering, en ook de burgers, weten dat we vroeg of laat hulp moeten vragen aan de Europese Centrale Bank".

Zo'n drie maanden geleden kondigde de ECB de bereidheid aan onbeperkt staatspapier op te kopen van noodlijdende eurolanden. Voorwaarde is wel dat de landen in kwestie een officiële aanvraag om noodhulp doen. Daar hangen echter strenge eisen aan vast. Spanje, de vierde grootste economie van de eurozone, heeft tot op heden nog niet zo'n officiële aanvraag ingediend.

Geen opmerkingen: