dinsdag 7 augustus 2012

Spanje restaureert omstreden graf Franco

Spanje gaat het omstreden graf van dictator Francisco Franco restaureren, zodat het protserige monument weer volledig kan worden opengesteld voor het publiek. Dat melden Spaanse media.

Franco, die Spanje van 1939 tot 1975 met harde hand regeerde, liet het monument door tienduizenden politieke gevangenen uit de bergen van de Valle de los Caídos bij Madrid houwen.

Een commissie die de kwestie in opdracht van de vorige socialistische regering onderzocht, beval in 2011 aan het stoffelijk overschot van Franco uit het monument weg te halen en er een museum en herdenkingsplaats voor alle slachtoffers van burgeroorlog (1936-1939) en dictatuur van te maken.

De nieuwe conservatieve regering van Mariano Rajoy, die in december aantrad als premier, legde het advies echter naast zich neer. Op 1 juni werd een deel van het bouwvallige monument weer voor publiek geopend. Volgens de linkse krant El Periódico de Catalunya hoopt de regering op jaarlijkse inkomsten van 1,5 miljoen euro, door verkoop van entreekaartjes, souvenirs en versnaperingen.

Geen opmerkingen: