vrijdag 31 augustus 2012

De Spaanse overheid gaat sneller ingrijpen bij banken

De Spaanse centrale bank krijgt binnenkort de mogelijkheid om eerder in te grijpen bij banken die in de problemen dreigen te komen.

Die moeten de toezichthouder in staat stellen om in te grijpen zodra er een gevaarlijke situatie bij een bank ontstaat. Er moet niet worden gewacht tot het moment dat een bank niet meer aan de financiële eisen voldoet. De centrale bank zou banken kunnen dwingen om binnen de 10 dagen met een actieplan te komen.

Daarnaast kan de centrale bank eisen dat het bestuur van een probleembank wordt ontslagen. Verder zouden banken kunnen worden gedwongen een kapitaalinjectie van het noodfonds van de overheid te accepteren. Dat fonds bepaalt vervolgens of een bank nog levensvatbaar is. Banken die geen bestaansrecht meer hebben, worden volgens de plannen opgeheven, tenzij hun ondergang de hele financiële sector in gevaar brengt.

Spanje kreeg in juni 100 miljard euro aan noodkredieten toegezegd door andere eurolanden om de noodlijdende bankensector overeind te houden. In ruil voor die leningen moet het toezicht op de banken worden verscherpt.

Geen opmerkingen: