maandag 9 januari 2012

Duizenden Basken de straat op voor ETA-gevangenen

De mars in Bilboa was de eerste krachtmeting tussen de Baskische separatisten en de onlangs aangetreden conservatieve regering van premier Rajoy sinds de verkiezingen van 20 november. De demonstratie verliep stil om te vermijden dat de oproerpolitie zou ingrijpen. Die had de opdracht gekregen op te treden als er pro-ETA-leuzen zouden worden gescandeerd.

Rodolfo Ares, de afgevaardigde van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de regio, waarschuwde de betogers met redelijke eisen te komen. Vervroegde vrijlating van gevangenen die vastzitten voor terreurdaden is onrealistisch, zei hij. 'Gevangenisstraffen zijn er om uitgezeten te worden', aldus Ares.

Spanje heeft onder een amendement in zijn antiterreurwetgeving ETA-gevangenen de afgelopen 22 jaar vastgezet in gevangenissen verspreid over het hele land. Zo'n 700 ETA-gedetineerden zitten momenteel vast, van wie slechts ongeveer twintig in Baskenland.

Een van de doelen van de wetgeving is te vermijden dat de terroristen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren om zo nieuwe aanslagen te beramen.

Geen opmerkingen: