donderdag 22 december 2011

Spanje heeft gratie verleend aan de langst zittende gevangene

Spanje heeft vandaag gratie verleend aan zijn langstzittende gevangene. De 61-jarige Miguel Montes zit, afgezien van enkele onderbrekingen, al bijna 35 jaar achter de tralies. De man heeft misdaden op zijn kerfstok zoals roofovervallen, diefstallen, vervalsing van documenten en drugshandel, maar bij geen enkele misdaad kwam er bloedvergieten aan te pas. In principe moest Montes tot september 2021 zijn celstraf uitzitten.

Montes, die uit Andalusië afkomstig is, belandde op 7 oktober 1976 voor het eerst in de gevangenis, wegens desertie uit het leger. Hij ontsnapte regelmatig uit de cel of werd vrijgelaten, maar hij pleegde telkens opnieuw misdaden en belandde dan weer in de gevangenis. Hij bromde een beetje overal in Spanje: Sevilla, Malaga en Granada onder andere.

Bij een petitie die op de sociale media werd gelanceerd door zijn familie en waarin om de gratie werd verzocht, werden 50.000 handtekeningen ingezameld. De gratie was een van de laatste wapenfeiten van de socialistische regering van Jose Luis Rodriguez Zapatero. Volgende week neemt de nieuwe regeringsploeg van de conservatieve premier Mariano Rajoy de fakkel over.

Geen opmerkingen: