maandag 19 december 2011

1,5 miljoen Spanjaarden hebben hulp nodig

Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Spanje hebben hulp nodig bij hun dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat het vooral gaat om vrouwen met een lage opleiding en die een negatief beeld hebben over hun gezondheid.

De wet op de thuiszorg is opgesteld in de tijd dat het economisch nog goed ging in Spanje en er is al die tijd geen helderheid geweest over de financiering van het systeem. Elke deelstaat geeft zelf invulling aan de thuiszorg.

Een op de vijf Spanjaarden die ouder is dan 65 heeft hulp nodig bij de dagelijkse activiteiten. De mate waarin men hulp nodig heeft verschilt per persoon. Aangezien vrouwen over het algemeen 6 jaar ouder worden dan mannen, zijn het ook vaker vrouwen die een beroep doen op de thuiszorg.

Buiten dat hebben vrouwen ook vaker last van chronische ziekten en zijn ze van nature geneigd eerder hulp te vragen dan mannen.

Een andere factor die van invloed lijkt te zijn op de afhankelijkheid van hulp is het opleidingsniveau. Hoe lager dat is, hoe eerder men niet meer voor zichzelf kan zorgen.

Mensen met een hoger opleidingsniveau gaan anders met het leven om en zullen meer moeite doen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Buiten dat hebben ze vaak ook beter betaalde banen gehad en kunnen dus een beroep doen op andere soorten hulp.

Hoewel de vergrijzing blijft toenemen, verwacht men dat de hulpbehoevendheid niet met gelijke tred zal stijgen. De nieuwe generatie ouderen is over het algemeen gezonder, actiever en beter opgeleid.

Geen opmerkingen: