zaterdag 19 maart 2011

Deze eeuw zal de temperatuur rond de Middellandse Zee met zeven graden stijgen

Op sommige plaatsen zal de klimaatverandering volgens voorspellingen nog harder toeslaan. Binnen één generatie kan de zomertemperatuur rond de Middellandse Zee met liefst zeven graden stijgen. Daarvoor waarschuwt de Europese Unie.

In het begin van de week kondigden wetenschappers naar aanleiding van de klimaattop in het Mexicaanse Cancun aan dat de gemiddelde temperatuur op onze planeet haast onvermijdelijk met vier graden zal stijgen tegen 2060. Dat wil ook zeggen dat sommige plekken in een ware hel kunnen veranderen. Rond de Middellandse Zee wordt een opwarming van liefst zeven graden verwacht.

Die klimaatverandering is geen voorspelling die pas over enkele eeuwen waarheid kan worden. Kinderen die vandaag in landen als Spanje en Italië geboren worden, zullen de opwarming zelf meemaken. Tijdens de zomermaanden worden meer sterfgevallen verwacht door extreme hitte, typisch zuiderse gewassen verhuizen in noordelijke richting, planten zoals de Zwitserse edelweiss kunnen niet overleven. Zo beschrijft het Europese Milieuagentschap (EEA) de toekomst in Zuid-Europa.

In de Alpen kunnen de gletsjers al over enkele decennia verdwenen zijn. Voor het noorden van het continent wordt twintig procent meer neerslag verwacht en rond de Middellandse Zee zullen er dubbel zoveel dagen met temperaturen vanaf 40,7 graden zijn. In 2003 kwamen door een hittegolf zeker 70.000 mensen om het leven in Europa. Over zeventig jaar zal dat aantal iedere zomer twee keer zo hoog liggen.

"We zullen een keuze moeten maken tussen water voor de landbouw en water om te drinken", legt EEA-voorzitter Jacqueline McGlade uit. Veel typisch Zuid-Europese producten dreigen nog deze eeuw te verdwijnen: Spaanse sinaasappelen, Franse lavendel, Italiaanse druiven, etc.

De gemiddelde temperatuur in Europa ligt nu al 1,3 graden Celsius hoger dan in de periode tussen 1850 en 1899. Wereldwijd is er sprake van een opwarming van 0,7 graden. Deze eeuw zal de hoeveelheid neerslag in Noord-Europa met 10 tot 20 procent stijgen, terwijl het zuiden steeds minder regen zal zien. "Tenzij de bevolking in het zuiden een oplossing voor het watertekort kan vinden, zullen ze moeten verhuizen naar plaatsen waar ze meer zekerheid over hun voedselvoorziening hebben."

Bron HLN

Geen opmerkingen: