vrijdag 2 juli 2010

Prijsverhoging voor elektriciteit zonder nieuwe hoofdschakelaar

Consumenten groeperingen hebben bezwaren geuit tegen een nieuwe (verkapte) prijsverhoging door de elektriciteitsmaatschappijen. Er moet (verplicht) een aanpassing van de installatie gebeuren zodat niemand meer kan afnemen dan toegelaten is door zijn contract.

Het Ministerie voor Industrie heeft een bepaling uitgegeven dat de elektriciteits-maatschappijen verplicht controle moeten uitoefenen op het verbruik van hun klanten.

Deze controle moet gebeuren door de installatie van een "Interruptor de Control de Potencia (ICP)", een controle schakelaar die omwille van veiligheidsredenen de stroom zal afsluiten indien de klant meer elektriciteit afneemt dan contractueel toegelaten is.

Deze ICP, die verschillend is van een standaard zekering (differentieel) wordt geplaatst in de zekeringskast.

Weet men niet of er een ICP geïnstalleerd is dan moet men in de zekeringskast kijken naar een onderdeel dat gemerkt is met ICP.

Woningen die tijdens de laatste acht tot tien jaar gebouwd zijn kunnen voorzien zijn van een ICP maar oudere woningen zullen er een moeten laten installeren.

Een van de Spaanse elektriciteitsmaatschappijen,Endesa, geeft aan zijn klanten die nog geen ICP hebben de mogelijkheid om er een te kopen of om er een te huren.

Enkel bij aangenomen installateurs mag men een ICP kopen en de prijs hiervoor is tussen de 60 en de 100 euro.

Indien men ICP huurt van Endesa dan is de kost zes cent per maand voor een enkele fase of 12 cent voor een drie fasen aansluiting.

Of men nu een ICP huurt of koopt, klanten moeten aan Endesa 9,04 plus BTW euro betalen om een zegel op de ICP te zetten.

Normaal moet iedereen al een brief van Endesa ontvangen hebben met de brief welke oplossing (huren of kopen) men verkiest.

Men kan zijn antwoord ook online doorgeven en de website is: http://www.endesaonline.com/ES/subdominios/endesadistribucion/contacto.asp

Geen opmerkingen: