vrijdag 7 mei 2010

Spaans Hoog Gerechtshof verwerpt wrakingsverzoek van Garzon

De Hoge Rechtbank van Spanje heeft het wrakingsverzoek wegens partijdigheid verworpen dat rechter Baltasar Garzon had ingediend tegen een magistraat, zo is uit gerechtelijke bron vernomen. De magistraat wil Garzon laten berechten omdat hij een onderzoek wou voeren naar misdaden van het Francoregime waarvoor amnestie geldt.

Een magistraat van de Hoge Rechtbank die het verzoek moest behandelen, oordeelde dat de beslissing van rechter Luciano Varela om Garzon te laten berechten, "adequaat" was. De beslissing betekent dat rechter Varela het proces tegen Garzon kan openen. De Algemene Raad van de Rechterlijke Macht, die toezicht houdt op de Spaanse magistratuur, zal rechter Garzon uit zijn functie moeten ontheffen totdat hij veroordeeld of vrijgesproken wordt.

Rechter Valera vroeg de extreemrechtse groepen die aan de basis van de procedure liggen, hun geschreven beschuldigingen te herzien, zodat ze ontvankelijk verklaard konden worden. Volgens Baltasar Garzon stelde Valera zich hiermee partijdig op en moest de rechter gewraakt worden.

Garzon wordt vervolgd omdat hij, voor het eerst in Spanje, onderzoek wou doen naar de verdwijning van mensen tijdens de burgeroorlog en onder de repressie van Franco. Volgens de aanklacht overtrad hij hiermee willens en wetens de algemene amnestie die in 1977, twee jaar na de dood van Franco, gestemd werd. Hij tekende beroep aan tegen zijn verwijzing naar de rechtbank.

Geen opmerkingen: