zondag 16 mei 2010

Een strengere strafwet in Spanje

Het parlement heeft een strengere strafwet goedgekeurd die o.a. strengere straffen voorziet voor pedofielen, terroristen en corrupte politici en ambtenaren.

De voornaamste veranderingen zijn:

* omkoping tussen individuen is vanaf nu strafbaar en de straffen voor politici en ambtenaren zijn verzwaard.
* Er komt een strengere controle op seksuele delinquenten die hun straf hebben uitgezeten, er is nu een bijkomende controle voorzien van 10 jaar.
* Er komen zwaardere straffen voor personen die kinderen hebben misbruikt, er is nu een straf voorzien van 15 jaar, er is nu de mogelijkheid om misbruikte kinderen bij hun ouders weg te halen en het gebruik van kinderen in porno films is nu ook strafbaar.
* Voor diegenen die illegaal materiaal verkopen op de straat is er nu een strafvermindering voorzien. Zij hoeven niet meer naar de gevangenis indien hun winst kleiner is dan € 400.
* Krakers en graffiti spuiters krijgen zwaardere straffen. Krakers die geweld gebruiken krijgen tussen de 2 en de 4 jaar gevangenis. Graffiti spuiters krijgen tussen de 2 en de 6 dagen gemeenschapsdienst.
* Veelplegers van kleine diefstallen gaan vanaf heden weekend gevangenisstraf tegemoet.
* Er is een gevangenisstraf voorzien voor diegenen die te snel rijden of onder invloed van alcohol of drugs een voertuig besturen. Naast de gevangenisstraf is er een grote boete en gemeenschapsdienst voorzien van 6 tot 12 maanden.
* Nieuwe misdrijven zijn opgenomen in de wet zoals terrorisme, het rekruteren, het opleiden of het financieren van terroristen is nu strafbaar.
* Fraude in de sport, computer hacking en illegale handel in organen is nu ook strafbaar.
* Milieumisdrijven krijgen zwaardere straffen zoals het vervoer van gevaarlijke materialen, de vernietiging van natuurlijke habitats of de jacht op bedreigde diersoorten krijgen zware straffen.

Geen opmerkingen: