maandag 6 juli 2009

Nieuwe verkeerswet in Spanje

De Spaanse overheid bekijkt opnieuw de verkeerswetgeving en het resultaat zou kunnen zijn dat de regelgeving op het puntensysteem veranderd gaat worden.

In 2006 werd in Spanje het puntensysteem ingevoerd, dat betekent dat bestuurders een aftrek van punten krijgen bij verkeersovertredingen. Wie te weinig punten overhoudt verliest zijn rijbewijs.

Drie jaar na de invoering is er een nieuwe regeling bedacht die minder streng is.

Een van de nieuwe bepalingen in de wet is dat er geen takelwagens meer gebruikt zullen worden op fout geparkeerde wagens weg te slepen.

Ook zal het niet langer verplicht zijn om alle autopapieren op zak te hebben, het zal aan de politie zijn om alle gegevens te controleren.

Wagens in blauwe zones mogen niet meer weggesleept worden maar men krijgt wel een bekeuring. Automobilisten die hun wagen plaatsen op een plaats die voorzien is voor gehandicapten krijgen een extra boete van 200 euro.

Deze boete van 200 euro is ook voorzien voor mensen die tijdens het rijden met hun GPS bezig zijn.

Foutparkeren levert nog enkel een boete op en geen puntenverlies meer.

Voor te hard rijden worden de regels ook versoepeld, op een weg van 80 km, 130 km per uur rijden geeft geen puntenverlies meer.

Het verbod op scanners om snelheidscamera's op te sporen is ook opgeheven.

De Spaanse versie van de autokeuring kan nog enkel doorgaan als men in het bezit is van een geldige autoverzekering.

Daarnaast zegt de wet dat het geld dat de overheid int met de boetes zal gebruikt worden om de veiligheid op de weg te verbeteren.

Geen opmerkingen: