vrijdag 13 februari 2009

Huizen aan de kust

In een artikel hier op de blog van enkele maanden geleden had ik geschreven dat de Spaanse overheid begonnen was met de afbraak van woningen die niet overeenstemming waren gebouwd met de "Ley de costas" of in het Nederlands "de wet op de stranden".

Deze wet uit 1988, maar die lange tijd dode letter is gebleven, bepaalde dat stranden tot de openbare ruimte behoren. Dus daar kan men niet bouwen. De volgende 100 meter landinwaarts kunnen uitsluitend bestemd zijn voor sport, landbouw en goedgekeurde inrichtingen maar er kunnen zeker geen woningen staan.

De eerste woningen zijn al afgebroken en tal van mensen ontvingen bericht dat hun woning staatseigendom geworden was. Dat betekend dat zij er nog 30 jaar mogen wonen, maar er mag niet verkocht of verbouwd worden. Deze periode van 30 jaar kan uitzonderlijk op 60 jaar gebracht worden.

De Spaanse regering heeft nu beloofd dat er enkele kleine aanpassingen zullen aangebracht worden, bv: men mag de bewuste woningen terug verkopen en men zal zo strikt niet meer toezien op de wet.

Geen opmerkingen: