vrijdag 4 mei 2012

De Spaanse regering komt binnen enkele weken met een bankenplan (Bad Bank)

De Spaanse regering komt binnen enkele weken met een plan dat banken moet verlossen van hun problematische vastgoedbeleggingen. Dat zei de Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindos.

De Guindos wil de banken de mogelijkheid geven hun vastgoedbeleggingen onder te brengen in een nieuw op te richten holding. "In de komende dagen of weken stelt de regering de regels hiervoor vast", liet de minister weten. Door de crisis in de Spaanse vastgoedsector lijden de banken grote verliezen op de beleggingen, die daardoor een bedreiging zijn voor de stabiliteit van de Spaanse financiële sector. Banken worden volgens het ministerie van Economische Zaken niet gedwongen om mee te werken.

Spaanse banken hadden eind 2011 voor naar schatting 184 miljard euro aan problematische vastgoedleningen op hun balansen staan. Dat is ongeveer zestig procent van de totale investeringen in de vastgoedsector. Bij ruim acht procent van alle bij Spaanse banken uitstaande kredieten is verder sprake van een betalingsachterstand van minstens drie maanden.

De Spaanse regering zou niet van plan zijn om zelf een financiële bijdrage te leveren aan de oplossing van het bankenprobleem. Economen betwijfelen echter of dat een haalbaar streven is.

Geen opmerkingen: