zondag 31 juli 2011

Spaanse pensioenleeftijd gaat naar 67 jaar

De nieuwe wet is nu goedgekeurd en daardoor zullen de Spanjaarden nu tot hun 67 jaar moeten werken. Om op deze leeftijd op pensioen te kunnen moet men wel 37 jaar sociale bedragen betaald hebben, hetzij als werknemer hetzij als zelfstandige.

Er is (voorlopig) een uitzondering, personen die 38,5 jaar betaald hebben zullen op 65 jaar kunnen blijven gaan.

Momenteel neemt men de laatste 15 jaar van de loopbaan in aanmerking voor de berekening van het pensioen en dat zal nu de laatste 25 jaar van de loopbaan worden.

Een persoon die een privaat pensioen trekt op zijn 65 jaar mag stoppen met werken maar hij of zij krijgt geen toegang tot de gratis geneeskundige verzorging voor gepensioneerden tot hij 67 jaar is tenzij de wettelijke termijn 65 jaar is.

Vervroegd persoon vanaf 63 jaar, zowel een volledig pensioen als een gedeeltelijk pensioen (deels werken, deels pensioen) is onderworpen aan een voorafgaande toelating en dat men minstens 33 jaar sociale lasten moet betaald hebben.

In tijden van economische crisis mag deze 63 jaar terug gebracht worden tot 61 jaar maar de 33 jaar met sociale lasten blijft behouden.

Deze verandering gaat in voege vanaf 2013 en de verlaging van het staatspensioen wordt in stappen in voege gebracht.

Geen opmerkingen: