woensdag 16 februari 2011

Illegale adopties uit de Franco periode

Een groep met de naam "Anadir" heeft een gezamenlijke klacht ingediend bij het bureau van de aanklager wegens onregelmatige adopties in de periode 1950 tot 1980.

De groep is de spreekbuis voor 261 volwassenen die hier mee te maken hebben.

In 2008 onderzocht de Spaanse rechter Baltasar Garzon misdaden uit de Franco periode waaronder ook de klacht dat duizenden kinderen werden opgevoed in families die niet de hunne was.

Garzon’s onderzoek duurde niet lang door politieke en professionele druk maar de vermoedens bleven bestaan.

Een groot aantal moeders, dikwijls ongeletterd en van gewone komaf hadden vragen bij het (zogezegd) overlijden van hun baby in het ziekenhuis en op anderen, dikwijls jong werd er een grote druk uitgeoefend om hun baby af te staan voor adoptie.

Volgens de advocaat van Anadir was er geen politieke repressie mee gemoeid. Enkel in de jaren na de burgeroorlog werden kinderen afgenomen van hun ouders die in de gevangenis zaten.

TV3 presentatrice Montse Armengou, die heeft meegewerkt aan verschillende documentaires over dit onderwerp legt de schuld bij het Franco regime.

Volgens haar was de overheid altijd aanwezig met zijn dokters, rechters en nonnen die de vrouwen voorlogen of er druk op uitoefenden met het doel om zich zelf te verrijken.

Geen opmerkingen: