zondag 26 december 2010

Nieuwe anti rookwet in Spanje

Vanaf 2 januari 2011 is het verboden om nog in een horeca gelegenheid te roken.

Vorige week is er in de Kamer van Volksvertegenwoordigers het definitieve voorstel gestemd dat dit verbod moet mogelijk maken. Het verbod werd goedgekeurd met 336 stemmen voor, 5 tegen en 3 onthoudingen.

Vanaf 2 januari kunnen sigaretten ook verkocht worden met een machine in benzinestations en sigaren kunnen verkocht worden in bars en restaurants.

In casino's, bingo's en speelhallen zal het verbod ook van kracht worden. Er mag nog enkel gerookt worden buiten de horeca gelegenheid. Er mag geen dakbedekking op zijn en als het overdekt is dan mogen er maar 2 muren zijn.

Roken blijft toegelaten in psychiatrische instellingen, gevangenissen, rook clubs en in hotels waar tot maximum 30 % van de kamers voor rokers kunnen voorbehouden worden. Deze kamers moet geïsoleerd zijn van de andere kamers en er moet vintilatie aanwezig zijn.

Roken blijft toegelaten buiten sportzalen, in wachtrijen voor bioscopen en museums (zolang ze buiten het gebouw zijn), op de campus van een universiteit maar er mag niet gerookt worden in en buiten een ziekenhuis, een park en een speeltuin.

Momenteel zou 30 % van de Spaanse bevolking nog roken.

Geen opmerkingen: