vrijdag 15 oktober 2010

De bisschop van Córdoba wil het woord "moskee" weg

De bisschop van Córdoba wil niet dat de wil niet dat de Grote Moskee van Córdoba mezquita genoemd wordt, hij wil nog alleen het woord kathedraal horen. Bisschop Demetrio Fernandez schreef een artikel in een Spaanse krant dat de tot op heden gebruikte benaming "Mezquita-Catedral" (Moskee-Kathedraal) verwarrend is voor de bezoekers.

Volgens hem is het een kathedraal omdat hij sinds acht eeuwen exclusief gebruikt wordt voor de christelijke eredienst en het is de katholieke kerk die instaat voor het onderhoud.

Deze kathedraal werd vanaf 600 eerst voor de Visigotische eredienst gebruikt en toen het gebied veroverd werd door de Moren werd het een moskee. De volgende eeuwen bleef het een moskee maar toen in 1236 Córdoba heroverd werd door de christenen werd het terug een kathedraal en het is nu een van de beroemdste kathedralen van Spanje.

Veel van de Moorse architectuur bleef bewaard en dat maakt van deze kathedraal een uniek monument dat reeds door miljoenen bezoekers van over de hele wereld bezocht werd. Sinds 1984 staat het op de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco.

Geen opmerkingen: