maandag 28 juni 2010

Hervorming van de Spaanse arbeidsmarkt

Onlangs kondigde de Spaanse regering aan dat zij de arbeidsmarkt gaat hervormen en deze hervorming is dan ook goedgekeurd.

Een van de belangrijkste maatregelen in de hervorming is de verlaging van de ontslagkosten. Die zijn in Spanje enorm hoog voor werknemers met een vast contract.

Een van de neveneffecten in deze moeilijke economische tijden is dat werkgevers geen werknemers durven aannemen omdat de heropleving tijdelijk kan zijn en zij de nieuwe werknemers dan moeilijk en kostelijk kunnen ontslaan.

De Spaanse regering wil ook dat dat er een einde komt aan de enorme verschillen tussen werknemers met een vast en een tijdelijk contract. Een kwart van de Spaanse werknemers heeft nu een tijdelijk contract. De werkgevers proberen zo de grote ontslagvergoedingen te ontlopen.

Een andere verandering die in voege komt is dat er zoals in Duitsland de werkgevers de arbeidstijd in tijden van crisis kunnen inkrimpen.

Zowel de Europese Centrale Bank als het Internationaal Monetair Fonds hadden de Spaanse regering al opgeroepen om hier veranderingen in aan te brengen.

Geen opmerkingen: