zondag 11 april 2010

Hollywood studios bannen Spanje

Het is niet alleen in Spanje dat er een groot probleem is met het illegaal kopiëren en verkopen van piraat DVD's in bars en op straat. De eerste stappen zijn nu gezet om het downloaden van Hollywood films onmogelijk te maken via het internet.

Het eerste land dat met een dergelijke boycot te maken kreeg was Zuid-Korea maar het lijkt er sterk op dat Spanje het volgende land zal zijn.

Volgens Michael Lynton van Sony Pictures Entertainment downloaden mensen hier op een dergelijke schaal dat Spanje voor Sony geen levensvatbare markt meer is. In andere Europese landen is de winst van de DVD verkoop of verhuur verantwoordelijk voor de helft van de winst en dat is dan drie tot tien maal meer dan in Spanje.

Tussen 2006 en 2008 is de illegale download gestegen van 132 miljoen kopies tot 350 miljoen downloads. In 2003 waren er 12.000 video winkels en dat is in 2009 terug gevallen tot 3.000. De verhuur en de verkoop is terug gevallen met 30 %.

Anders dan in andere landen van Europa is in Spanje het downloaden niet illegaal, zolang het niet met een commercieel doel is.

De Spaanse cultuur minister Ángeles González-Sinde Reig is een voormalige film director en zij geeft haar volle steun aan een nieuwe wet die het moet onmogelijk maken om met Spaanse IP adressen sites te bezoeken waar men films kan downloaden.

Geen opmerkingen: