maandag 22 maart 2010

Meer valsmunterij in Spanje

Volgens gegevens van de Nationale Politie zit de valsmunterij in de lift en men heeft meer mensen in hechtenis genomen dan ooit tevoren. Er zijn 216 personen gearresteerd in 27 operaties.

De politie denkt niet dat deze valsmunterij het gevolg is van de economische crisis, men slaagt er in om grotere bendes te ontmaskeren die vals geld in Spanje binnen brengen.

Doorheen gans Europa werden er 860.000 valse biljetten gevonden in 2009 en de belangrijkste operaties werden in Spanje uitgevoerd. Hier is er een stijging van 18 %.

Volgens de politie zijn er twee soorten netwerken, diegenen die internationaal werken en die zijn meestal ook in andere criminele sectoren betrokken zoals drugs, prostitutie, enz. De tweede soort werkt nationaal of plaatselijk en werkt veel kleinschaliger, het vervalste geld dient gewoon om goederen aan te kopen.

Het populairste bankbiljet om te vervalsen is het 20 euro biljet, 47 % van de vervalste biljetten had deze waarde, op de tweede plaats komt het 50 euro biljet met 39 %.

Enkele tips om vervalste biljetten te kunnen herkennen:

* echte biljetten zijn gemaakt van katoen vezels, als men er met zijn nagel over krast voelt men het verschil.
* Hou het biljet tegen het licht en kijk naar het watermerk en de veiligheidsstrip. Deze strip is een donkere band met het woord euro opgedrukt, de waarde van het biljet staat er in het klein opgedrukt.
* Kantel het biljet en kijk of de waarde van kleur veranderd evenals de holografische strip.

Geen opmerkingen: