vrijdag 7 augustus 2009

Zoals moeder kookt

De meeste Spanjaarden noemen Tortilla Española hun lievelingseten en dat voor paella, zeevruchten, steak en gazpacho.

75% zegt dat uien deel uitmaken van de tortilla maar alle ondervraagden zeggen dat de aardappelen in dunne schijfjes moeten gesneden worden.

Allemaal vinden ze dat dat een tortilla groot en dik moet zijn, precies zoals hun moeder hem maakt.

Hierna kunnen de geïnteresseerden een recept vinden van tortilla. Meer Spaanse recepten staan op "Leven in Spanje"

Spaanse omelet – Tortilla española

4/5 eieren
1 kg aardappelen
1 ui, fijngehakt
50 ml olijfolie
zout

Schel de aardappelen en snij ze in blokjes of in dunne schijfjes. Verhit de olie in de pan en voeg er de uien aan toe. Voeg er voldoende olie aan toe en roer regelmatig om de aardappelen niet bruin te laten worden. Gebruik een spatel om de aardappelen om te roeren en om ze in stukken te verdelen. Als de aardappelen zacht worden (na 15 minuten) plaats een schaal over de pan en verwijder de olie uit de pan en doe ze in een hittebestendige schaal. Verwijder ook de aardappelen uit de pan.

Neem de eieren en het zout er roer dit goed door mekaar. Vervolgens giet men het eiermengsel over de aardappelen en roer dit ook goed door elkaar.

Doe de olie terug in de pan en verhit de olie. Giet het ei en aardappel mengsel in de pan. Regel de temperatuur zodat de eieren niet te snel bruin worden. Gebruik de spatel om vorm te geven aan de tortilla en schud de pan regelmatig om aanbakken te voorkomen.

Plaats een schaal op de pan, giet de olie af en doe de tortilla op de schaal. Doe de olie terug in de pan, indien nodig voeg wat olie bij en doe er dan de tortilla terug bij in de pan. Als deze kant ook bruin is doe hem op een schotel.
Deze tortilla is voor 2 personen als hoofdschotel en voor 4 tot 6 personen als voorgerecht.

Alle soorten ingrediënten kunnen nog bijgevoegd worden of men kan de aardappelen vervangen door iets anders.

Alle restjes van de voorbije dag kan men er in verwerken zoals vlees, ham, worsten, vis en groenten.

Geen opmerkingen: