donderdag 18 juni 2009

Recht op wonen in Andalusië

Er komt een nieuwe wetgeving om elke inwoner van Andalusië het recht op wonen te geven. De deelstaatregering heeft een nieuwe wet "Ley del Derecho a la Vivienda" aangenomen. Deze wet zal het recht regelen dat een woning voor elke inwoner van Andalusië regelt.

Het regelt de verplichting van andere openbare besturen (gemeentebesturen) om er voor te zorgen dat iederen een woning kan vinden.

Deze wet is nu naar het parlement voor zijn definitieve goedkeuring.

Wat op dit moment al geweten is over de inhoud kunnen we afleiden dat ook personen die geen woning kunnen kopen of geen woning kunnen huren op de vrije markt zich kunnen laten registreren voor een sociale woning.

Eenmaal de wet is aangenomen hebben de gemeentebesturen nog 2 jaar op aan de wet te voldoen, hetzij door zelf woningen te kopen/bouwen hetzij door een financiële tussenkomst te bieden aan de kandidaat huurder als hij moet huren op de privé markt.

Tevens wil men een beroep doen op de enorme massa woningen die niet bewoond zijn.

Eenmaal de wet goedgekeurd is kunnen personen die een sociale woning wensen het gemeentebestuur voor de rechter brengen indien de gemeente onvoldoende meewerkt.

Geen opmerkingen: