zondag 18 januari 2009

Migrantenrellen in Spanje

La Mojonero is een klein dorpje tussen Roquetas en El Ejido. In dit gebied, dat vol staat met plastieken serres, leven enorm veel migranten uit Noord-Afrika als uit Midden-Afrika zoals Mali, Senegal en Ivoorkust.

Onlangs braken er zware rellen uit in La Mojonero echter niet tussen Spanjaarden en migranten maar tussen migranten onderling. De oorzaak was de beroving van een Afrikaan door een Noord-Afrikaan.

In dat dorp zijn een aantal bedrijfjes aktief die geld overmaken naar landen in Midden-Afrika aan zeer lage prijzen, men brengt cash geld naar een dergelijke bedrijf en via een netwerk van medewerkers kan de begunstigde het geld afhalen in het land van bestemming.

Toen een Afrikaan geld bracht naar een dergelijk bedrijf werd hij overvallen en moest zijn geld afgeven, toen hij weigerde werd hij neergestoken met een mes en toch beroofd van zijn geld en zijn fiets.

Ongelukkig genoeg overleed hij aan de messteek en zijn landgenoten, waarvan sommigen het accident hadden zien gebeuren wilden wraak nemen.

Een reeks rellen braken uit en eigendommen van Noord-Afrikanen werden afgebroken, beroofd of afgebrand. Na tussenkomst van de Guardia Civil werd het rustiger maar de rellen verplaatsen zich en duurden verder tot de arrestatie van de vermoedelijke dader.

Momenteel is alles wat rustiger maar het blijft afachten.

Geen opmerkingen: